AMSTERDAM – Een goed stel hersens in combinatie met een leuk uiterlijk geldt als succesformule voor sollicitaties, maar ook een frisse adem blijkt bijzonder belangrijk. Bijna de helft van de werkgevers geeft althans toe mensen met een slechte adem eerder af te wijzen.

Ook een onverzorgd gebit kan al aanleiding zijn voor een afwijzingsbrief, aldus Express dinsdag, en hetzelfde geldt voor een onverzorgd uiterlijk. De krant beroept zich hierbij op onderzoek dat werd uitgevoerd door de Hospital Group.

"Uiterlijk is zeer belangrijk tijdens sollicitaties", bevestigt sollicitatieadviseur Richard Thrippleton. "Als je de moeite niet neemt om er leuk en verzorgd uit te zien kan dat uitgelegd worden als luiheid, en gedacht kan worden dat de persoon in kwestie dit ook zal zijn op zijn werk."

Zweten

Andere uiterlijke kenmerken waar bazen niet dol op zijn, zijn tatoeages, slechte huid, piercings in het gezicht en excessief zweten.

Ongeveer 15 procent van de ondervraagde werknemers zegt plastische chirurgie overwogen te hebben omwille van hun carrière. 3 procent heeft dat al gedaan. Ongeveer een vijfde heeft het gevoel tegengewerkt te worden door zijn of haar voorkomen.