AMSTERDAM – Jongeren tussen de 15 en 22 jaar zijn bijzonder somber over de vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Slechts 8 procent meent al een verbetering te zien, bijna 80 procent voorziet pas herstel in 2011 of later.

Twee derde verwacht daarnaast dat er door de crisis minder banen beschikbaar zijn. Van de hoger opgeleiden denkt zelfs driekwart dat de kans op werk verslechterd is.

Ruim de helft van de ondervraagden betwijfelt ook of ze een baan zullen vinden die aansluit bij hun wensen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin).

Verliezen

Drie op de tien jongeren zien dat leeftijdsgenoten hun baan verliezen. Vooral lager geschoolden zullen volgens 58 procent van de jeugd weinig kans op werk hebben de komende tijd. Dat komt onder meer door verdringing door beter geschoolde leeftijdsgenoten, die door de crisis vaker een baan accepteren onder hun opleidingsniveau.

Ruim de helft van de jongeren ziet ook dat hun ouders op de een of andere manier door de economische crisis worden getroffen.

Uitgaven

Ondanks de crisis heeft twee derde van de jongeren het uitgavenpatroon niet aangepast. Drie op de tien jeugdigen geven wel (veel) minder uit.

Bijna een kwart van de jeugd constateert dat de economie alweer aantrekt, terwijl ruim zes op de tien jongeren pas in 2011 of later een herstel verwachten.