AMSTERDAM - Voor het eerst in de geschiedenis is het werkloosheidspercentage onder mannen hoger dan onder vrouwen. Dit weerspiegelt de effecten van de economische crisis, die 'mannelijke' sectoren als bouw en productie relatief hard raakt, zo blijkt uit gegevens van Eurostat.

Afgelopen januari zat in Europa 9,3 procent van de vrouwen zonder werk, terwijl dit percentage onder mannen 9,7 procent bedroeg. De grootste verschillen in het voordeel van vrouwen zijn zichtbaar in Estland, Litouwen, Letland, en Ierland.

In Nederland was in januari 2010 vier procent van de vrouwen werkloos, tegenover 4,4 procent van de mannen. Nederland heeft overigens nog altijd het laagste werkloosheidspercentage van Europa.

Griekenland

In een aantal landen zitten juist meer mannen dan vrouwen zonder werk. Dit is onder meer het geval in Griekenland en Italië.

In 2009 maakte 15 procent van beide seksen gebruik van het internet om een baan te zoeken of een sollicitatiebrief te versturen. Vooral in Denemarken, Finland, Letland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk is het gebruik van internet bij de zoektocht naar werk populair.

Eerder deze week maakte het Europese statistiekbureau al bekend dat de crisis tot gevolg heeft dat minder mensen van baan veranderen. Bovendien is het aandeel parttimers vrijwel overal licht gestegen.