AMSTERDAM – Wie zijn baan in deze tijd zeker wil zijn en het niet erg vindt naar Rusland te verhuizen, kan het beste een carrière als ruimtevaarder overwegen. Er dreigt namelijk een ernstig tekort, aldus het hoofd van een Russisch trainingscentrum.

Volgens Sergei Krikalyev is de belangstelling voor het kosmonautenberoep onherroepelijk tanende. “We hebben ongeveer veertig mensen in opleiding”, vertelt hij aan Interfax. “Er wordt binnenkort opnieuw gerekruteerd maar de interesse is duidelijk afgenomen.”

Dit zou volgens Krikalyey te maken hebben met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de veranderingen die het land sindsdien onderging.

Vrouwen

Ook het aantal vrouwen dat interesse toont in het beroep wil maar niet toenemen. Momenteel is er in Rusland één dame die werkzaam is als ruimtevaarder. Ter vergelijking: bij de Amerikaanse NASA zijn dat er ongeveer twintig.

Het hoofd van het opleidingscentrum wil graag meer geld om de problemen op te lossen. Ook het achterstallige onderhoud zou daarmee weggewerkt kunnen worden. "Het opleidingscentrum ziet er nu uit alsof het gebombardeerd is", aldus Krikalyey.