SYDNEY/TOKIO - Japanse luchtvaartmaatschappijen hebben behalve van de crisis ook last van fetisjistische belangstelling voor stewardessuniformen. Een uniform van de maatschappij ANA is op internet aangeboden voor meer dan 4000 euro.

De onderneming heeft inmiddels chips in de door ontwerper Hanae Mori ontworpen mantelpakjes laten aanbrengen om gestolen of illegaal verkochte exemplaren terug te vinden. Dit berichtten Australische en Britse media donderdag.

De luchtvaartmaatschappij Japan Airlines (JAL) ging in januari bijna failliet en probeert een doorstart te maken. Ze doet dat liever zonder fetisjisten die op de uniformen bieden.

De prijs van het JAL-tenue is allerminst gedaald, ondanks het feit dat deze maand honderden stewardessen bij JAL hun baan dreigen te verliezen. JAL probeert  de pakjes binnen de boedel te houden en heeft het personeel inmiddels streng gemaand geen uniformen te koop aan te bieden. Dan dreigt vervolging wegens diefstal.

Terugkopen

JAL zou zelf uniformen op het internet hebben teruggekocht. Volgens een woordvoerster van de door de crisis zwaar getroffen maatschappij wil de onderneming niet dat mensen het imago van JAL schade berokkenen.

De prijs van een volledig JAL-stewardessenuniform is deze week op internet omgerekend zeker 2200 euro, aldus het Australische dagblad Sydney Morning Herald.