AMSTERDAM - Een op de drie ambtenaren overweegt op te stappen als hij onder een PVV-bestuurder moet werken. Zes op de tien heeft er problemen mee voor de PVV te werken.

Dat concludeert het blad voor bestuurders en ambtenaren Binnenlands Bestuur uit een enquête onder ambtenaren van het Rijk, provincies en gemeenten.

Onder ambtenaren die GroenLinks en PvdA stemmen is de afkeer het grootst. Driekwart ziet dat niet zitten. Bij de ambtenaren die CDA en D66 stemmen, vindt 60 procent het niet prettig onder een PVV-baas te moeten werken.

VVD en SGP

Ambtenaren met voorkeur voor VVD en SGP hebben er het minste moeite mee. Van de gemeenteambtenaren zegt een op de acht van baan te willen veranderen als zijn baas PVV-sympathisant is. Over het algemeen geldt: hoe kleiner een gemeente, hoe rechtser de voorkeur van de ambtenaren.

Uit de enquête blijkt dat de afkeer van PVV-leiding groeit naarmate de ambtenaar ouder is. Het PVV-gehalte onder ambtenaren blijft beperkt tot 4 procent. Ten opzichte van een jaar geleden is de aanhang wel met 1 procent gegroeid.

Een soortgelijk onderzoek leidde vorig jaar tot ophef. Uit een ledenpeiling van het ambtenarenblad Republic bleek toen dat ruim de helft niet wil werken onder een bewindspersoon van PVV-huize als de partij in de regering komt.

Kamervragen

PVV-leider Geert Wilders stelde daarop Kamervragen. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) gaf toen aan dat ambtenaren ook voor ministers of staatssecretarissen van de PVV moeten werken. Als een ambtenaar zich niet in het beleid kan vinden, moet hij volgens de minister ontslag nemen.