Samen juichen stimuleert ook werknemers

AMSTERDAM – Het is bijzonder des Nederlands om vooral niet naast de schoenen te lopen, ongeacht wat iemand bereikt heeft. Toch kunnen werknemers die grote successen boeken beter niet te bescheiden zijn.

Het uitgebreid vieren van zowel groeps- als individuele prestaties zou namelijk een gunstig effect hebben op de motivatie van werknemers. Door de feestvreugde zou het gevoel van trots en zelfvertrouwen op het hele team overslaan, wat het prestatieniveau op de abreidsvloer verhoogt.

Dat zegt Gert-Jan Pepping, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, donderdag tegen Elsevier.

Vorige week maakte de bewegingsdeskundige bekend dat gezamenlijk juichen binnen de sport tot een grotere winkans leidt. Tegen het medium zegt hij nu dat dit ook voor werknemers geldt. Werknemers kunnen volgens Pepping zogezegd nog veel leren van sporters.

Strafschoppen

Pepping en zijn onderzoeksgroep bestudeerden voor de conclusies een groot aantal strafschoppenreeksen bij belangrijke voetbalwedstrijden, maar alleen zolang de stand gelijk was. Na elke benutte penalty werd de speler beoordeeld op de mate waarin hij blijdschap en trots uitte na het scoren.

Het bleek dat de spelers die hun blijdschap en trots duidelijk uitten, bijvoorbeeld door hun armen hoog in de lucht te gooien, in de meeste gevallen tot het winnende team behoorden.
“Met dat enthousiaste gedrag, wordt het team aangestoken met een positieve instelling”, aldus Pepping. Om die reden zouden deze gedragingen evengoed op de werkvloer functioneel zijn.

Overdrijven is echter niet gewenst. Het voetbalveld is immers groot, een kantoorruimte in de regel een stuk kleiner. Wanneer mensen dicht bij elkaar staan, werkt een brede glimlach soms al. Ook traktaties in de zin van taart of snoep zouden in een werkomgeving al resultaat boeken.
 

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie