Uitbreiding zwangerschapsverlof dichterbij

AMSTERDAM – Werkende jonge vaders worden in Nederland twee dagen na de geboorte van een kindje alweer op het werk verwacht, maar dit gaat in de toekomst hoogstwaarschijnlijk veranderen.

Zwangerschapsverlof voor mannen zal namelijk uitgebreid worden naar twee weken. Dat meldt het AD dinsdag naar aanleiding van een vergadering van de commissie Vrouwenrechten van het Europees Parlement. Een meerderheid stemde tijdens de bijeenkomst voor de plannen.

Europese werkgevers- en werknemersorganisaties zullen vermoedelijk geen roet in het eten gooien: volgens de krant is de algehele Europese opinie over de plannen althans positief.

Andere geluiden

In Nederland gaan echter ook andere geluiden op, zo meldt het FD. De nieuwe regeling zou het bedrijfsleven bijna 200 miljoen per jaar kosten en dat lijkt met name in het licht van de economische recessie tot kritiek te leiden.

Loes van Embden, secretaris sociale zaken bij ondernemingsorganisatie VNO-NCW, reageerde bijvoorbeeld 'onthutst' op de plannen.

Vrouwen

Eveneens werd tijdens de vergadering gesproken over verlenging van zwangerschapsverlof voor Europese vrouwen. Dit wordt uitgebreid naar 20 weken. In Nederland is dit nu 14 weken.

De nieuwe regels zullen voor alle EU-landen gaan gelden die nu nog allemaal hun eigen, verschillende verlofafspraken hanteren.

Beslissen

Het parlement moet zich nu plenair over de kwestie uitspreken en zal uiteindelijk samen met de lidstaten over de voorstellen beslissen. Niet alleen Nederland, maar ook Groot-Brittannië is echter kritisch over de kosten van het plan.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie