Vrouwelijke collega zet vaakst koffie

AMSTERDAM – De sekseverschillen op de werkvloer zijn nog niet helemaal beslecht: salarisstroken van mannen en vrouwen mogen dan meer en meer op elkaar gaan lijken, als het om de man-vrouw rolverdeling gaat valt er op de werkvloer nog winst te behalen.

Uit Brits onderzoek is namelijk gebleken dat mannelijke medewerkers zich een ritje naar de bedrijfskeuken graag besparen. Op de werkvloer laten zij het zetten van een kop koffie of thee althans overwegend aan de vrouwelijke collega’s over.

Door de bank genomen komt het erop neer dat vrouwelijke werknemers op wekelijkse basis tot drie keer vaker drinken verzorgen dan hun mannelijke collega’s. Zes op de tien mannen (62 procent) geeft dan ook toe geregeld excuses te hanteren om onder de klus uit te komen.

Populaire argumenten om het nare taakje af te wenden zijn onverwacht overleg, dringende deadlines, (fictieve maar) urgente telefoontjes of allerhande (maar altijd aangedikte) sportblessures.

Daar komt bij dat mannen er vaak zo moeilijk over doen dat ze al vier minuten verliezen voor het koffiezetautomaat überhaupt aangeraakt is. Vooral bepalen wie nu weer aan de beurt is blijkt daarbij tijdrovend. Het koffiezetten zelf duurt echter maar één minuut langer.

Werk ontlopen

Ter verdediging van de mannen: áls ze koffiezetten doen ze dat gemiddeld voor één persoon meer dan vrouwen, aldus de Daily Mail dinsdag.

Bovendien lijkt het erop dat vrouwen juist aansturen op het mogen uitserveren van de warme dranken: zij zouden dit namelijk zien als uitstekende manier om het werk te ontlopen (46 procent) of collega’s op de hoogte te stellen van de laatste bedrijfsroddels (24 procent).

Hoewel het maar om een kopje koffie gaat, dienen taakontduikers niet te lichtzinnig te denken over de consequenties van hun gedrag: zo’n 25 procent van de 3000 ondervraagde werknemers zegt namelijk een wrok te koesteren tegen dit soort mensen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie