Planbureau kritisch over subsidie kinderopvang

AMSTERDAM - Subsidie voor kinderopvang zorgt er maar gedeeltelijk voor dat vrouwen meer gaan werken.

Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag.

De bedoeling van de subsidie is dat vrouwen, die doorgaans de meeste zorg voor kinderen dragen, opvang voor hun kind kunnen regelen. Ze kunnen dan zelf aan het werk.

Maar veel ouders hebben in het verleden al vrienden of familie bereid gevonden om op hun kind te passen. Ze gebruiken de subsidie dan om hun vrienden en familie te ontlasten en betaalde opvang te regelen.

Opvang

In 2004 was de betaalde opvang goed voor twintig procent van de opvang van 4- tot 12-jarigen. In 2008 was dat gestegen naar de helft.

Vrouwen gaan hierdoor lang niet altijd meer werken; ze hadden immers al opvang voor hun kinderen, maar het kost wel geld.

Stijging

Sinds de invoering van de Wet kinderopvang in 2005 is professionele kinderopvang flink gegroeid. De stijging was het sterkste bij de gastouderopvang, daar steeg het aantal plaatsen van ongeveer twintigduizend in 2004 naar ruim 160 duizend in 2008.

Bij de kinderdagopvang steeg het aantal plaatsen in die periode van ongeveer 120 duizend naar bijna tweehonderdduizend. Bij de buitenschoolse opvang steeg het aantal van ongeveer zestigduizend naar 150 duizend.

Kosten

Door het hogere gebruik zijn ook de kosten voor de overheid gestegen, van een kleine zevenhonderd miljoen euro in 2004 naar drie miljard euro in 2008. Die hogere kosten hebben niet tot een grote groei van de arbeidsparticipatie onder jonge moeders geleid.

De groei is vergelijkbaar met die van het begin van de eeuw en stukken lager dan in de jaren negentig. Ook week de groei nauwelijks af van vrouwen zonder kinderen.

Weinig zin

Meer geld in de regeling stoppen heeft volgens het CPB weinig zin, omdat het nauwelijks extra arbeidsparticipatie oplevert.

De subsidie afschaffen is echter ook geen goed idee, omdat het tot op zekere hoogte wel zin heeft. Wel geldt dat hoe meer geld er in wordt gestoken, hoe minder het oplevert.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie