Werkneemsters krijgen na 12 jaar schadevergoeding

AMSTERDAM - De Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed in Emmeloord (NAK) moet schadevergoeding betalen aan drie werkneemsters die arbeidsongeschikt zijn geworden door een schadelijke stof die op hun werk vrijkwam.

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem na een langslepende procedure bepaald, zo heeft FNV Bureau Beroepsziekten dinsdag laten weten. De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld.

De vrouwen hadden last van concentratie- en geheugenklachten, chronische vermoeidheid en gewrichtsaandoeningen.

De klachten werden veroorzaakt door stof die vrijkwam bij de verwerking van grasmonsters. Deze stof bevatte giftige schimmels.

Verhuizing

De werkneemsters kregen voor het eerst klachten rond de verhuizing van het laboratorium van het NAK in 1998 van Ede naar Emmeloord.

Toen was in de oude vestiging de afzuiging geruime tijd afgekoppeld en in het nieuwe pand was de aansluiting niet goed. Daardoor was de concentratie schimmels in het laboratorium veel te hoog.

Ongelijk

Met de hulp van het Bureau Beroepsziekten stapten de vrouwen naar de rechter. Die stelde hen aanvankelijk in het ongelijk.

Maar in hoger beroep bepaalde het hof in Arnhem dat het NAK nalatig was geweest en schadevergoeding moet betalen. In afwachting van de definitieve vaststelling van de schade moet NAK de vrouwen een voorschot van in totaal 40.000 euro betalen.

Het NAK Is inmiddels in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie