Werkomstandigheden scheepswerven zorgelijk

DEN HAAG - De werkomstandigheden in de scheepsbouw noemt de Arbeidsinspectie zorgelijk. Ruim 80 procent van de 120 gecontroleerde scheepswerven bleken vorig jaar de regels voor veilig en gezond werken te overtreden.

In 26 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat inspecteurs het werk stil hebben laten leggen.

Dat heeft de Arbeidsinspectie maandag bekendgemaakt. De inspectiedienst constateerde bij de gecontroleerde werven 340 overtredingen.

Er werden acht boetes uitgedeeld en er is twee keer proces-verbaal opgemaakt. Inspecteurs stuitten vaak op een gebrek aan kennis over arboregels en een onderschatting van risico's, zowel door werkgevers als werknemers.

Blijvend letsel

Jaarlijks gebeuren er 25 ernstige ongelukken in de scheepsbouw, waarbij een werknemer in het ziekenhuis terechtkomt of blijvend letsel overhoudt. Dat is hoger dan gemiddeld.

Een kwart van de ongelukken komt door vallen. Volgens de Arbeidsinspectie nemen de werven het valgevaar onvoldoende serieus.

Inspecteurs zagen bij de controles veel gammele steigers, verkeerd geplaatste ladders en ontbrekende leuningen. Een op de vijf overtredingen had te maken met valgevaar.

Noodstoppen

Ook bleken veel machines in slechte staat en ontbraken er noodstoppen. Maar medewerkers halen zelf net zo goed de beveiliging en beschermkappen voor bewegende delen van apparaten af, omdat ze dat makkelijker werken vinden.

Inspecteurs zagen bovendien dat werknemers tijdens het lassen zich te weinig beschermen tegen kankerverwekkende, vrijkomende stoffen.

Zuurstof

Verder moet beter gelet worden op de veiligheid bij het werken in besloten ruimtes van een schip. In deze ruimtes kan een gebrek aan zuurstof ontstaan en kunnen gevaarlijke stoffen zich ophopen. Dat laatste is gevaarlijk, omdat met het vele laswerk op werven snel een vonk kan overslaan en een explosie kan ontstaan.

Volgens de Arbeidsinspectie heeft de branche inmiddels initiatieven genomen om veilig werken beter tussen de oren te krijgen in de scheepsbouw. Zo is een campagne begonnen en wordt er meer aandacht aan besteed in opleidingen.

Inspectieronde

De inspectiedienst gaat dit jaar nog controleren of scheepswerven waar het in 2009 mis was, de werkomstandigheden hebben verbeterd. Binnen twee jaar wordt er weer een grote inspectieronde gehouden in de sector.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie