AMSTERDAM - Ambtenaren gaan dit jaar minder vaak op zoek naar een nieuwe baan. Momenteel is 21 procent van de ambtenaren actief op zoek naar een nieuwe functie. In 2009 was dat nog 34 procent.

Ook zijn ambtenaren in deze barre economische tijden zeer tevreden over hun werkgever. Dat blijkt uit het Banenonderzoek van InOverheid onder ruim 800 ambtenaren.

Tijdens een economische recessie geldt over het algemeen dat minder mensen van baan wisselen. Vorig jaar was daar nog niets van te merken bij de overheid, maar dit jaar is de crisis ook merkbaar in de publieke sector.

Zekerheid

Het leeuwendeel van de ambtenaren (83 procent) is erg blij met een overheidsbaan in deze economische crisis. Een baan bij de overheid biedt in tijden van crisis meer zekerheid, vindt driekwart. Een overweldigende meerderheid (86 procent) verwacht dan ook niet zijn baan te verliezen het komende jaar.

Hoewel er dit jaar minder ambtenaren actief solliciteren naar een nieuwe baan zijn er wel meer ambtenaren latent op zoek. Zo denkt 38 procent van de ambtenaren er wel eens over na om van baan te veranderen en 31 procent sluit het niet uit dat hij zich het komend jaar zal gaan oriënteren op een nieuwe baan. Een tiende van de ambtenaren weet zeker dat ze dit jaar geen nieuwe baan willen.

Rapportcijfer

Dat de ambtenaren tevreden zijn met een baan bij de overheid blijkt ook uit het rapportcijfer dat zij aan hun werkgever geven. Gemiddeld scoort de overheid een 7,4. Dat is iets hoger dan vorig jaar; toen kreeg de overheid een 7,3. Slechts 4 procent van de ambtenaren geeft de overheid een onvoldoende.

Een ruime meerderheid (89 procent) wil de volgende carrièrestap wel binnen de overheid maken. Slechts 5 procent wil in het bedrijfsleven gaan werken, en 4 procent wil graag een eigen bedrijf beginnen.

De overige 2 procent wil stoppen met werken. De belangrijkste reden waarom ambtenaren van baan willen veranderen is afwisseling van werkzaamheden (64 procent). Verder willen ambtenaren graag meer capaciteiten benutten of er financieel op vooruitgaan.

Het is de derde keer dat het InOverheid Banenonderzoek is gehouden. In totaal hebben 807 ambtenaren meegedaan.