AMSTERDAM – Gepensioneerden bedrijven vaker de liefde dan mensen die zich nog dagelijks naar het werk begeven. Dat suggereert Brits onderzoek althans waarvoor 1800 mannen en vrouwen ondervraagd zijn.

Mensen die de kantoordeur definitief achter zich dichtgetrokken hebben, zouden tot twee keer vaker de liefde bedrijven dan jongere mensen die nog fulltime werken. Vermoedelijk staat dit in relatie tot het wegvallen van werkstress en de druk die uit kan gaan van een jong gezinsleven.

Rosie Campbell, sociale psycholoog en verbonden aan adviesbureau Campbell Keegan, heeft echter een andere verklaring voor het vernieuwde libido van gepensioneerden. “Iedereen die nu met pensioen gaat is een babyboomer”, denkt de expert. “Dat betekent mensen die op latere leeftijd fitter, actiever en rijker zijn dan hun vorige generatie. Het komt nauwelijks als een verrassing dat ze de liefde vaker bedrijven.”

Bovendien, zegt Campbell, werd seks volgens schrijver Philip Larkin uitgevonden in 1963. “Dus iedereen die nu met pensioen is schaamt zich er minder voor en is bovendien veel minder bereid te accepteren dat men veroudert.”

Parttimers

Gepensioneerden hebben in 29 procent van de gevallen 11 keer of vaker per maand seks. Ter vergelijking: 24 procent van de fulltime werknemers haalt dat cijfer, voor parttime medewerkers geldt dat voor 20 procent, aldus het onderzoek dat werd uitgevoerd door YouGov.

Dat ‘gat’ wordt bovendien groter naarmate de liefde vaker bedreven wordt. 11 procent van de babyboomers duikt 21 keer per maand tussen de lakens, tegenover 6 procent van de fulltimers en 2 procent van de parttimers.

“De klassieke parttime medewerker is dan ook een vrouw in de 40, die worstelt met haar gezin en haar carrière. De kans is groot dat seks wel het laatste is waar zij aan denkt”, aldus Campbell tegen The Telegraph.

Bewegen

Gary Fitzgibbon, psycholoog en loopbaancoach, mag echter graag benadrukken dat men het pensioen niet nodig heeft om een goed seksleven te hebben.

"Stress is de laatste 10 jaar een grote rol gaan spelen op de werkvloer en dat ondermijnt duidelijk de lust", meent hij. "Maar er zijn maatregelen die een disproportioneel goed effect hebben, zoals meer bewegen.”

De volledige onderzoeksresultaten (PDF).