Man schat arbeidskansen vrouw hoger in

AMSTERDAM – Mannen blijken optimistischer over carrièrekansen van vrouwen dan zij zelf zijn. Dat stelt consultancybureau Bain & Company na onderzoek waarvoor 1800 werknemers, uit verschillende lagen van organisaties, ondervraagd zijn.

Gedurende de eerste stappen op de arbeidsmarkt worden de sollicitatiekansen van mannen en vrouwen door hen beiden gelijk ingeschat. Het gaat dan om juniorfuncties.

Wordt er op de arbeidsladder geklommen, liggen de kaarten volgens de deelnemers echter ineens anders. Vrouwen die net zo gekwalificeerd zijn als hun mannelijke evenknie, denken althans dat hun kansen op topfuncties kleiner zijn. Slechts eenderde gelooft dat zij net zoveel kans maakt.

Opvallend is dat mannen de kansen van vrouwen hoger inschatten. Van hen gelooft tweederde dat vrouwen net zoveel aanspraak maken op topfuncties als zijzelf doen.

Weinig vertrouwen

Uit het onderzoek bleek daarnaast dat veel werknemers weinig vertrouwen hebben in de wil van hun werkgever vrouwen aan de top te krijgen. Driekwart van de werknemers erkent dat zijn werkgever een diversiteitbeleid heeft, het merendeel van hen zegt daar echter geen vertrouwen in te hebben.

Gevraagd naar het belang van een diversiteitsbeleid, blijken de meningen van mannen en vrouwen te verschillen. Hoewel het overgrote deel van alle ondervraagden zegt voorstander van dergelijke regelingen te zijn, wordt het belang ervan voor de eigen organisatie anders ingeschat. Bijna de helft van de mannen (48 procent) vindt dat zo’n beleid actief onderdeel moet zijn van het bedrijf waar hij werkt. Ruim 80 procent van de vrouwen vindt dat.

Het volledige onderzoek (PDF).

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie