Laks opent online stagemeldpunt

AMSTERDAM - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) lanceert donderdag het digitale Meldpunt Maatschappelijke Stage. Het Laks heeft 'verontrustende signalen' gekregen dat er nog veel aan schort.

Het beoogde urenaantal van de stage zou niet worden gehaald. Op meldpuntmas.nl kunnen scholieren hun ervaringen met de maatschappelijke stage delen.

Alle leerlingen die vanaf het schooljaar 2011-2012 beginnen aan het voortgezet onderwijs, moeten verplicht een maatschappelijke stage doen, maar veel scholen zijn er al mee begonnen.

Het is de bedoeling dat scholieren 'vrijwilligerswerk' doen bij bijvoorbeeld een buurtorganisatie, een sportclub of een welzijnsinstelling. Vmbo'ers moeten minimaal 48 uur stage lopen, havo-scholieren zestig uur en vwo'ers 72 uur. Deze mogen over meerdere schooljaren worden verspreid.

Peiling

Uit een peiling van Laks onder ruim duizend scholieren blijkt dat het totaal aantal uren niet wordt gehaald. De ondervraagde scholieren zeggen gemiddeld 25,5 uur stage te lopen. Laks is bang dat dit aantal keldert als de stage verplicht wordt voor alle negenhonderdduizend scholieren, omdat het volgens het comité maar zeer de vraag is of er in 2011 voldoende goede stageplekken zijn gerealiseerd.

Twee op de drie gepeilde scholieren vinden dat de stage te lang is en daar is Laks het mee eens. "Eerst moet er een kwalitatieve en uitdagende stage zijn voor dit landelijk op grote schaal wordt ingevoerd."

Het Laks roept staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) op nog eens goed na te denken over de vorm en inrichting van de verplichte invoering in 2011.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie