Steeds meer vrouwelijke huisartsen

UTRECHT - Van de huisartsen in Nederland is 38 procent vrouw. Binnen vijf jaar zal dat meer dan de helft zijn. Hierdoor zal ook het aantal in deeltijd werkende huisartsen verder toenemen.

Dit blijkt uit de huisartsenregistratie van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

In de afgelopen tien jaar is het aantal huisartsen in Nederland met 16 procent toegenomen. Er zijn echter grote verschillen in 'groeicijfers' tussen mannen en vrouwen. Het aantal vrouwelijke huisartsen is bijna verdubbeld, terwijl het aantal mannen met 6 procent is afgenomen.

Sterker

Omdat van de huisartsen in opleiding rond 71 procent vrouw is, zal het aantal vrouwelijke huisartsen in de komende jaren veel sterker toenemen dan het aantal mannelijke huisartsen. Daardoor zal in 2015 meer dan de helft van de huisartsen vrouw zijn.

Deze ontwikkelingen zullen onder meer tot gevolg hebben dat het aantal in deeltijd werkende huisartsen verder toeneemt. In 2009 werkte al 86 procent van de vrouwelijke huisartsen in deeltijd tegenover 41 procent van de mannen.

En van de pas afgestudeerde huisartsen die nog op zoek zijn naar een praktijk, blijkt 92 procent van de vrouwen een deeltijdbaan te ambiëren tegenover 48 procent van de mannen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie