AMSTERDAM - Nederland telt ongeveer vijfhonderd mbo-opleidingen die zwak zijn. Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs woensdag. Eerder werd al bekend dat er 64 opleidingen door de inspectiedienst zijn aangemerkt als zeer zwak.

In totaal zijn er bijna elfduizend mbo-opleidingen die van het ministerie van Onderwijs geld krijgen.

De inspectie kijkt voor het beoordelen van de opleidingen naar twee onderdelen: hoeveel gediplomeerden de opleiding verlaten en hoe de kwaliteit van het onderwijs is. Scoort een opleiding onvoldoende voor een van beide onderdelen, dan wordt die gezien als zwak.

Heeft een opleiding een onvoldoende voor beide onderdelen, dan krijgt die het predicaat 'zeer zwak'.

Onderzocht

Er staan achttien particuliere mbo-opleidingen op de lijst met zeer zwakke scholen. Als een opleiding op de lijst met zeer zwakke scholen komt te staan, wordt deze na ongeveer een jaar nog eens onderzocht. Als de opleiding dan genoeg is verbeterd, wordt die van de lijst afgehaald.

Als het na een jaar en drie maanden nog niet tot een tweede inspectie is gekomen, gaat de school ook van de lijst af omdat anders niet zeker is of de school nog terecht op de lijst staat. Scholen die niet verbeteren, kunnen hun examenvergunning of hun onderwijsvergunning kwijtraken.

Afzakken

Ook met zwakke scholen worden afspraken gemaakt voor verbetering, meldt een woordvoerder van de inspectie. Als de school te lang als zwak bekendstaat, kan die ook naar de lijst met zeer zwakke scholen afzakken.

Woensdagmiddag vindt naar aanleiding van de publicatie van de lijst met zeer zwakke mbo-opleidingen op het Plein in Den Haag een demonstratie plaats van studenten en docenten voor verbetering van de mbo-opleidingen. Woensdagavond houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de kwaliteit van het mbo-onderwijs.