AMSTERDAM – Het hoopvolle einde van 2009 krijgt niet direct een vervolg: in januari daalde het vacatureaanbod traditiegetrouw, zo blijkt uit de Monster Employment Index - de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt.

Het online vacatureaanbod daalde met 6 punten naar een niveau van 83. De enige sector die een lichte stijging liet zien marketing, PR en media.

“Zoals ieder jaar daalde het vacatureaanbod traditiegetrouw ook afgelopen januari”, aldus Warren Hammond van Monsterboard. “Al staat de algehele vraag naar personeel op een laag niveau, we zien weldegelijk een opwaartse trend in diverse sectoren.”

Marketing

Alleen in de sector marketing, PR en media steeg de Index met 1 punt licht. Vergeleken met vorig jaar staat de sector echter nog 33 procent lager.

De afname van het vacatureaanbod was het grootst in de juridische sector. Hier daalde de Index met 21 punten. Ook binnen research & development daalde het vacatureaanbod aanzienlijk (-18).

Research & development is daarentegen wel de sector met de grootste groei vergeleken met januari 2009 (30 procent).

Verder staat alleen de Index van de gezondheidszorg hoger dan vorig jaar (6 procent). Ook binnen deze sector daalde het vacatureaanbod in januari aanzienlijk (-16). Andere sectoren waar een forse afname van het online vacatureaanbod te zien was, zijn de transport & logistiek (-11), de publieke sector (-10) en productie (-8).

Provincies

Alle provincies vertoonden een daling van het vacatureaanbod, echter vergeleken met de seizoensinvloeden in voorgaande jaren was deze daling marginaal. De daling van de Index was het grootst in Friesland en Overijssel, in beide provincies daalde de Index met 8 punten.

In Noord-Holland staat de Index vergeleken met januari vorig jaar het laagst, het verschil is ruim 40 procent. Limburg liet met 3 punten de kleinste daling van het vacatureaanbod zien.

Europa

Ook het Europese vacatureaanbod daalde in januari als gevolg van seizoensinvloeden. De Index voor geheel Europa nam met 7 punten af en staat nu 12 procent lager dan in januari vorig jaar. België en Italië lieten met 11 punten de grootste daling zien.

Ook in Groot-Brittannië (-9), Frankrijk (-9) en Zweden (-8) daalde het vacatureaanbod sterker dan in Nederland. De Duitse Monster Employment Index liet met een afname van 5 punten de kleinste daling zien.