STOCKHOLM - Negen van de 21 Zweedse provincies verbieden hun ambtenaren sociale internetsites te gebruiken tijdens en voor hun werk.

Zes van die negen hebben de toegang tot onder meer Facebook op werkstations geblokkeerd. Dat meldde de Zweedse commerciële omroep TV4 maandag na eigen onderzoek.

Vooral het uitlekken van vertrouwelijke patiëntengegevens uit de fysieke en psychische gezondheidszorg via het internet zijn voor de provincies een reden het gebruik van sociale sites af te keuren.

Artsen en verpleegkundigen 'praten' via de onlinenetwerken openlijk over hun ervaringen en dat is volgens veel provincies in strijd met de privacyrechten van patiënten.

Achterhaald

Volgens het Zweedse bureau voor de statistiek (SCB) gebruikt bijna de helft van de bevolking (9,3 miljoen mensen) sociale netwerksites. Een half miljoen Zweden heeft een Facebookprofiel.

Criticasters noemen de blokkade van sociale internetsites achterhaald, want via de internettoegang op hun mobiele telefoon kunnen ambtenaren alsnog bij onlinenetwerken.