AMSTERDAM - Een werknemer die pakjes shag van collega's heeft gestolen, is terecht op staande voet ontslagen. Zo oordeelt de kantonrechter.

De medewerker vond een pakje shag in de rokersruimte en nam dit mee. Hij verdedigde zichzelf door dit een "rokersautomatisme" te noemen. Hij werd echter in de gaten gehouden en liep tegen de lamp.

De werknemer gaf toe dat hij vaker een pakje shag had gestolen, zonder dat hij ooit geprobeerd heeft de shag terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar.

Besproken

De volgende dag werd het voorval met hem besproken op het hoofdkantoor van de werkgever, waarna hij op staande voet werd ontslagen.

De werknemer verzette zich tegen het ontslag en vorderde in kort geding doorbetaling van zijn loon.

Juiste maatregel

De kantonrechter vindt het ontslag een juiste maatregel. Op grond van zijn eigen verklaringen is het duidelijk dat de werknemer wist dat hij fout zat. Dat de pakjes shag van betrekkelijk geringe waarde zijn, doet er niet af aan dat de werknemer deze verduisterd heeft.

Bovendien wist de werknemer dat in het reglement van de werkgever staat dat diefstal tot ontslag op staande voet kan leiden.