AMSTERDAM - Nederlandse werknemers zien wel plek voor lust en liefde op de werkvloer:  ruim de helft (61 procent) vindt althans dat flirten met collega’s gewoon moet kunnen.

Dat is gebleken uit een rondvraag van Unique, waaraan bijna 1.100 respondenten deelnamen. In het kader van Valentijnsdag peilde het uitzendbureau de meningen over romances op de werkvloer. Het percentage dat vindt dat flirten altijd mag, ongeacht functie of hiërarchie, ligt op 37 procent.

Een kwart (24 procent) van de ondervraagden meent dat dit met collega’s moet kunnen, maar dat flirten met de baas wel taboe is. Een andere 39 procent geeft aan dat flirten op de werkvloer sowieso nooit moet kunnen.

Hectisch

“Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat collega’s vooral in hectische periodes op het werk, zoals tijdens fusies of reorganisaties, vatbaarder zijn voor de charmes van collega’s”, vertelt Jeannine Peek, algemeen directeur van Unique.

“Dat zou betekenen dat het afgelopen jaar het aantal liefdes op de werkvloer toegenomen zou moeten zijn. Toch is de tolerantie op gebied van flirten op het werk niet gestegen ten opzichte van 2008", aldus Peek. "Twee jaar geleden gaf namelijk ook 61 procent van de respondenten aan dat zij flirten met collega’s geoorloofd vinden.”