CBS brengt overwerk in kaart

DEN HAAG - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wil nog dit jaar kunnen rapporteren over betaald overwerk. Het CBS heeft daar wel wat informatie over, maar niet 'voldoende om overtuigend te kunnen rapporteren'.

Dat bevestigde CBS-hoofdeconoom Michiel Vergeer maandag naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad hierover.

Het CBS komt hiermee tegemoet aan kritiek van analisten die menen dat de hoeveelheid betaald overwerk flink gedaald is. "Dat spreken wij niet tegen maar we hebben de cijfers niet om het te staven'', aldus Vergeer.

Bonussen

Tot 2006 hield het CBS grote bedrijfsenquêtes om onder meer hierover gegevens te verzamelen. Sinds 2006 gebeurt dit op basis van cijfers van de Belastingdienst en het UWV. In die cijfers wordt geen onderscheid gemaakt tussen overwerk, bonussen en provisies, die allemaal onder het kopje 'bijzondere beloningen' in de boeken staan.

"Dat onderscheid willen we nu wel gaan aanbrengen en wellicht kan een andere vraagstelling door de Belastingdienst en UWV ook helpen'', zegt Vergeer.

Bovendien wil het CBS beter zicht krijgen op de economische bijdrage van zelfstandigen, of zzp'ers. "Dat is een lastig grijpbare groep'', stelt Vergeer.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie