AMSTERDAM – Mensen met een kat als huisdier zijn door de bank genomen hoger opgeleid dan mensen die thuis een hondje hebben rondlopen. Dat is wat onderzoekers van de University of Bristol ontdekten na een studie onder 3000 mensen.

Katten kunnen zo nu en dan wat hooghartig zijn, maar voor de beesten helemaal naast hun poten gaan lopen: het opleidingsniveau van hun baasjes heeft niets te maken met het intelligentieniveau van de beesten zelf. Veel meer staat het in relatie tot de mate van zorg die de dieren opeisen.

Mensen met een universitaire titel op zak hechten in de regel meer waarde aan een bevredigende loopbaan. Zij maken om die reden vaak lange dagen en kiezen een huisdier dat bij die levenswijze past.

Honden nemen wat dat betreft, met name omdat ze uitgelaten moeten worden, meer tijd in beslag. Katten kunnen daarentegen juist heel goed (lang) alleen zijn.

Inkomen

“We denken niet dat het iets met inkomen te maken heeft”, zegt onderzoeksleidster Jane Murray tegen de Britse krant The Telegraph. “Dat was één van de variabelen die we onderzochten maar die liet slechts kleine verschillen zien. Katten vergen gewoon minder tijd per dag dan honden en zijn daarmee aantrekkelijker voor hoogopgeleide mensen die er een drukke carrière op nahouden.”

Universitair afgestudeerden bleken in totaal 1.36 keer waarschijnlijker kateigenaar dan mensen met een ander diploma.

Daarnaast bleek uit de studie, die is opgenomen in het vakblad Veterinary Record, dat mensen met een poes gemiddeld wat ouder zijn en relatief vaak van het vrouwelijke geslacht.