AMSTERDAM - Homojongerenblad Expreszo roept alle Nederlandse homojongeren op om zich maandag ziek te melden van school. Aanleiding hiervoor is een wetsartikel waarmee homoleerlingen van school mogen worden gestuurd.

De tieners zouden dan naar het Plein in Den Haag kunnen komen om te protesteren. De Tweede Kamer vergadert maandag over dit wetsartikel.

Expreszo heeft deze oproep vrijdag op zijn website geplaatst en in zijn nieuwsbrief verstuurd. In totaal bereikt het blad daar vele tienduizenden homojongeren mee.

Discussie

Het wetsartikel dat scholen op religieuze grondslag het recht geeft om openlijk homoseksuele leerlingen en docenten weg te sturen, staat al enige tijd ter discussie. Het kabinet stelt dat scholen homoleraren en -leerlingen in bepaalde gevallen mogen blijven weigeren.

Een aantal kamerfracties is het daar niet mee eens. De Tweede Kamer nam half december al een motie aan, waarin stond dat de regering in gesprek moet gaan met scholen die willen dat hun personeel verklaart dat de homoseksuele levenswijze niet past binnen de opvattingen van de school.