UTRECHT - Uitkeringsinstantie UWV gaat proberen hoogopgeleide werklozen warm te maken voor een baan als leraar. Het onderwijs is een van de weinige sectoren die te maken heeft met een tekort aan arbeidskrachten, terwijl de werkloosheid stijgt.

De komende jaren komen er naar verwachting vijfduizend banen vrij. Bovendien groeit dat aantal omdat de sector sterk vergrijst.

Dat lieten de instantie en de VO-raad vrijdag weten. Zij hopen nieuwe leerkrachten te trekken door mensen te laten snuffelen aan het voortgezet onderwijs. Ze denken aan stages op middelbare scholen.

Zo kunnen werkzoekenden ervaren of een baan in het onderwijs iets voor ze is. Als ze enthousiast zijn, kunnen ze naast het werk een onderwijsbevoegdheid halen.

Detachering is eveneens een mogelijkheid. Als de economie weer aantrekt, kan de 'tijdelijke leraar' weer bij de oude baas aan het werk. Ook in dit soort gevallen geldt dat de geïnteresseerde een onderwijsbevoegdheid moet halen.

Mobiliteitscentra

Momenteel zijn 77.000 hoogopgeleiden op zoek naar werk. Veel werknemers die dreigen hun baan te verliezen of die al kwijt zijn, kloppen aan bij de zogenoemde mobiliteitscentra die zijn opgezet om de werkloosheid tijdens deze economische crisis het hoofd te kunnen bieden.

Het UWV en de VO-raad beginnen binnenkort in Flevoland, de Rijnmond en Haaglanden een proef om met middelbare scholen samen te werken. Ze verwachten dat het door de krachten te bundelen voor werkzoekenden makkelijker wordt over te stappen naar het onderwijs.