UTRECHT - De bezetting van het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht is ten einde. Dat meldden de studenten en de universiteit woensdagavond.

Dat is het resultaat van een gesprek dat de studenten en het bestuur van de onderwijsinstelling woensdag hadden. De studenten hielden het gebouw sinds maandag bezet.

De actie richtte zich tegen de mogelijke afschaffing van de basisbeurs. Daarnaast ageerden de studenten tegen de afschaffing van de papieren universiteitskrant Ublad.

Het bestuur van de universiteit wil uit kostenoverwegingen verder met een digitale uitgave.

Twee afleveringen

Studenten en bestuur hebben met elkaar afgesproken dat er nog twee papieren afleveringen komen van het universiteitsblad en onderstrepen in een gezamenlijke verklaring het belang van de onafhankelijkheid van de redactie van een universiteitsblad, ook als dat straks digitaal zal worden verspreid.

Over een eventueel nieuw systeem van studiefinanciering verklaart het universiteitsbestuur dat bij een nieuw systeem van studiefinanciering de toegankelijkheid van het hoger onderwijs moet zijn gewaarborgd. De toegang mag niet afhankelijk zijn van de financiële situatie van ouders of verzorgers.

Vervolging

Na over deze en andere punten afspraken te hebben gemaakt, besloten de studenten te stoppen met de bezetting. ''Tegen de actievoerende studenten zal geen vervolging worden ingesteld'', zo staat tot slot in de verklaring.