AMSTERDAM – Het is de meest voorkomende vloervorm, de cementvloer, maar dat duurt wellicht niet lang meer. De arbeidsinspectie overweegt een algeheel verbod.

Bij het leggen van de cementen vloer komt namelijk nogal wat kijken. Zandcementmortel wordt vaak nog met de hand gemengd, met een kruiwagen vervoerd en de vloer wordt vervolgens ook met de hand gelegd. Dit alles zou de taak volgens de inspectie fysiek te belastend maken. Het zou gaan om duizenden bouwvakkers die op deze wijze rugklachten oplopen.

"Dit kan echt niet meer", aldus Magda de Vetten van de Arbeidsinspectie dinsdag tegen de Telegraaf.

Monumenten

De Vetten laat weten nu alleen nog zandcement toe te staan, wanneer kan worden aangetoond dat het echt niet anders kan. “Zoals bij monumenten of op een helling, maar ook als de uitvoering zo georganiseerd wordt dat het geen zwaar werk meer is. Dat gaat om een paar procent van de gevallen.”

Het doorvoeren van het verbod heeft verstrekkende gevolgen, dus dat gaat zeker niet zonder protest. Uit de branche, maar ook CDA-Kamerlid Antoinette Vietsch heeft haar kritiekpunten.

"De meeste panden worden met zandcementvloeren gebouwd. Verbod of beperking zou betekenen dat bijna alle werken moeten worden stilgelegd. Aan gietvloeren hangen ook allerlei bezwaren. Als die niet goed worden gelegd, moet er ook worden geschuurd en komt het kankerverwekkende kwartsstof vrij", vindt zij.

Vietsch heeft in de kamer al vragen gesteld over het onderwerp.