UTRECHT - De studenten die maandag het Bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) bezetten, hebben de onderhandelingen met het college van bestuur afgebroken. Dat meldde hun woordvoerder maandag aan het einde van de middag.

''We worden absoluut niet serieus genomen. Ze doen alsof netjes alle regels worden gevolgd en er niets aan de hand is'', aldus de woordvoerder van de bezetters.

De groep eiste onder andere dat de basisbeurs niet wordt afgeschaft, dat het onafhankelijke Ublad blijft bestaan en dat studenten meer inspraak krijgen. Hier zou in de conceptverklaring van het college niet op worden ingegaan.

De universiteit laat weten dat een officiële verklaring nog volgt. ''We hopen vanavond nogmaals te kunnen onderhandelen, maar maken ons op voor een lange nacht'', stellen de bezetters.

Amsterdam

Studenten protesteerden maandag massaal tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op onderwijs en de vermoedelijke afschaffing van de basisbeurs voor studenten. Dat deden zij onder meer door collegezalen te bezetten.

In Amsterdam hebben studenten maandag rond vijf uur de collegezaal van het gebouw Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam (UvA), die zij sinds maandagochtend bezet hielden, weer verlaten. Dat heeft een van de studenten gemeld.

Een woordvoerder van de studenten sprak van een succesvolle actie. ''Er zijn veel mensen geweest en we hebben volop discussie gevoerd.''

Nijmegen

De studenten in Nijmegen die maandag een collegezaal van de Radboud Universiteit hebben bezet eisen dat het college van bestuur openlijk verklaart dat studenten er met de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs niet op achteruit mogen gaan.

''Wij hebben het gehad met alle bezuinigingen en we vinden het fijn als het bestuur achter ons staat'', aldus de woordvoerder. De bezetters zijn in principe niet tegen een herziening van de basisbeurs, zolang het de student niet meer gaat kosten.

De leiding van de universiteit sprak zich maandag wel uit tegen bezuinigingen, maar een eventuele herziening van het stelsel van studiefinanciering moet daar volgens het college los van worden gezien.

Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) wil zich niet uitspreken tegen de plannen voor bezuinigingen op het hoger onderwijs, voordat zij weet hoe die er precies uit komen te zien. Dat liet de universiteit maandag weten in een reactie op de bezetting van een collegezaal door een groep studenten.

De studenten eisten van het bestuur van de universiteit zich uit te spreken tegen bezuinigingen en afstand te nemen van uitspraken van VSNU. Deze koepelorganisatie liet onlangs weten geen problemen te hebben met het omzetten van de basisbeurs in een sociaal leenstelsel.

De EUR liet weten het standpunt van de VSNU te onderschrijven, ook al omdat de vereniging van universiteiten juist pleit voor investeringen in het hoger onderwijs. Wel mag volgens de universiteit de basisbeurs alleen verdwijnen als de toegankelijkheid van het hoger onderwijs gewaarborgd blijft.