UTRECHT - Studenten in een flink aantal studentensteden voeren maandag spontane protestacties tegen de voorgenomen bezuinigingen van de overheid op het hoger onderwijs.

In Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam zijn collegegebouwen of -zalen bezet. De woede is vooral gericht tegen de Colleges van Bestuur (CvB) van de universiteiten.

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) heeft zich geschaard achter de bezuinigingsplannen en de afschaffing van de basisbeurs die daar mogelijk het gevolg van is. De studenten willen dat de CvB's zich distantiëren van de koers die de VSNU nu vaart.

De VSNU stelde in een reactie nog steeds te staan achter haar uitspraak dat het mogelijk omzetten van een basisbeurs naar een sociaal leenstelsel tot de reële mogelijkheden behoort.

Investeringen

Wel eist de organisatie dat het geld dat met deze maatregel vrijkomt wordt geïnvesteerd in het onderwijs. In Utrecht wordt ook geprotesteerd tegen het besluit van het CvB om het universiteitsblad af te schaffen.

De acties begonnen maandag iets na zeven uur in Utrecht, waar tientallen studenten het bestuursgebouw barricadeerden. Zij hingen spandoeken op met teksten als 'Red de basisbeurs' en 'Afschaffen stufi? Dacht 't nie!'.

Amsterdam

Na achten volgden Amsterdam en Nijmegen. De Colleges van Bestuur van de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit hebben de studenten die het bestuursgebouw hebben bezet, inmiddels uitgenodigd voor een gesprek.

In Wageningen en Delft vinden maandag meer ludieke acties plaats waarmee de studenten hun onvrede kenbaar willen maken. De Landelijke Studenten Vakbond LSVb staat achter de diverse bezettingen. Ook de politiek heeft zich maandag in de discussie gemengd.

Luxeartikel

De SP is een handtekeningenactie gestart om de studenten te steunen in hun protestgeluid. De partij is bang dat studeren een ''luxeartikel'' wordt als de plannen van het kabinet doorgaan.

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) liet in een reactie weten dat de resultaten van de werkgroepen die de bezuinigingen moeten realiseren, pas in mei worden verwacht.

Hij vindt het belangrijk dat Nederland ''hoogwaardig onderwijs heeft, dat toegankelijk is voor iedereen die talent heeft''.

Kenniseconomie

Abvakabo FNV steunt de acties van de studenten. Dat heeft de vakbond maandag gemeld. Abvakabo vindt dat er de komende jaren vooral geïnvesteerd moet worden in de Nederlandse kenniseconomie.

''Hoewel het kabinet dit al jaren erkent, loopt Nederland al jaren achter op andere landen die juist investeren in onderwijs en onderzoek'', licht een zegsman toe. De bezuinigingen in het hoger onderwijs zijn volgens Abvakabo de afgelopen jaren ten koste van de werkgelegenheid en de kwaliteit van de docenten en onderzoekers gegaan.

Te vroeg

Het Interstedelijk Studenten Overleg ( ISO) vindt het te vroeg om actie te voeren tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Dat heeft ISO-voorzitter Henno van Horssen maandag gezegd.

Met de Landelijke Studenten Vakbond LSVb, die de acties steunt, is het ISO de voornaamste vertegenwoordiger van de studenten en gesprekspartner van minister Ronald Plasterk.

''We zijn niet betrokken bij de acties'', zegt Van Horssen. ''Wel geven de acties aan dat de dreigende bezuinigingen momenteel onder de studenten erg leven. We zouden een korting van 20 procent ook belachelijk vinden.''

Studentenprotest