AMSTERDAM – Werknemers zijn harder gaan werken sinds het uitbreken van de financiële crisis. Bedrijven verwachten bovendien dat hun personeel dat het komende jaar blijft doen.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van consultancybedrijf Towers Watson. Bedrijven moeten dezelfde hoeveelheid werk verrichten met een vanwege ontslagrondes gekrompen personeelsbestand.

Hoewel werknemers harder werken, is hun betrokkenheid er niet in alle gevallen op vooruit gegaan. Hoewel een derde van de werkgevers vindt dat hun personeel meer betrokkenheid aan de dag legt, stelt een kwart dat de inzet juist is afgenomen.

Ontslagrondes

Volgens Towers Watson is het niet verwonderlijk dat betrokkenheid te lijden heeft gehad onder de recessie. Werknemers hadden te kampen met ontslagrondes, bevriezing van hun salaris en andere besparingsmaatregelen.

Vier op de tien bedrijven verwacht dat de inzet in 2010 zal stijgen, terwijl een op de tien een daling voorziet.

Aannemen

Ondernemingen zijn iets optimistischer over de toekomst. Zo is 82 procent van de bedrijven in Europa van plan in 2010 nieuwe werknemers aan te nemen. Het merendeel denkt echter wel dat dit traag op gang zal komen.

“De bedrijven die investeringen in hun personeelsbestand even in de ijskast hebben gezet, zetten zichzelf misschien op achterstand ten opzicht van hun concurrenten”, vreest Laura Sejen van het consultancybedrijf.

Hoewel de meeste bedrijven weer mensen aannemen, verwacht bijna de helft in 2010 nog altijd in hun personeelsbestand te moeten snijden.