DEN HAAG - De loting die geldt voor de studie geneeskunde, moet worden afgeschaft. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg RVZ.

De raad stuurt vrijdag zijn advies aan de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid. Universiteiten moeten wel selecteren aan de poort, vindt de raad. Aan de hand van welke criteria zij dat doen, moeten ze zelf bepalen.

Het afschaffen van de zogenoemde numerus fixus kan helpen het tekort aan bepaalde medisch specialisten weg te werken. Er is een tekort aan artsen in de ouderen-, jeugd- en gehandicaptenzorg.

Dat zijn volgens de raad 'impopulaire' specialismen. Bovendien zijn steeds meer medici nodig, omdat de vraag naar zorg toeneemt. Dat ligt voor een groot deel aan de vergrijzing.

''In de toekomst zullen de tekorten alleen maar groter worden'', aldus de RVZ.

Afschaffen maximum

De raad stelt daarom voor het systeem van loten binnen vijf jaar af te breken. In die periode kunnen de universiteiten zich meer profileren en onderling concurreren. Het is goed als komend studiejaar al meer studenten instromen.

Nu worden er jaarlijks maximaal 2850 aankomende artsen toegelaten. Dat aantal moet, als een eerste stap, naar 3100. De Tweede Kamer is daar een voorstander van. De Kamer pleit zelfs voor afschaffen van een maximum aan studenten.

Salarissen

Ook vroeg de Kamer het adviesorgaan uit te zoeken of de salarissen van medisch specialisten omlaaggaan, als de loting wordt losgelaten. Een tekort aan bepaalde medici zou de salarissen namelijk kunnen opdrijven.

De raad: ''Op die vraag kunnen we kort zijn. Het antwoord is: nee, niet rechtstreeks.'' Daar zijn andere maatregelen voor nodig.

Dempend effect

Minister Ab Klink (Volksgezondheid), die het rapport vrijdag samen met minister Ronald Plasterk (Onderwijs) in ontvangst neemt, wilde donderdagavond niet reageren, liet hij via zijn woordvoerder weten.

Klink zei eerder te betwijfelen of het loslaten van de numerus fixus voor geneeskunde een dempend effect heeft op de kosten van de gezondheidszorg. Meer medici kunnen ook leiden tot meer onnodige verrichtingen, aldus Klink in dat verband.

Studentenvakbond

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij met het advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Dat liet voorzitter Gerard Oosterwijk van de belangenvereniging voor studenten vrijdag weten.

Volgens Oosterwijk zou het goed zijn als er meer opleidingsplaatsen voor artsen beschikbaar komen. Daarmee wordt volgens hem voorkomen dat goede en gemotiveerde studenten worden uitgeloot.

De RVZ vindt selectie aan de poort door de universiteiten zelf een beter middel dan loting. De LSVB vindt dat universiteiten daar dan wel zorgvuldig mee om moeten gaan en geen overhaaste beslissingen moeten nemen. Ook waarschuwt de bond dat de kosten van de extra plaatsen niet mogen worden afgewenteld op de studenten.