DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil weten waarom het aantal mensen met een WIA-uitkering voor arbeidsongeschiktheid sneller toeneemt dan verwacht. Uitkeringsinstituut UWV is gevraagd onderzoek te doen naar de tegenvaller.

Dat heeft een woordvoerster van Donner donderdag gezegd.

Het beroep op de 'strengere' WIA die in 2006 is ingevoerd als antwoord op de hoge instroom in de WAO, is al enkele kwartalen hoger dan verwacht. Het UWV maakte woensdag bekend dat vorig jaar 29.500 WIA-uitkeringen zijn toegekend, terwijl in de begroting voor 2009 26.500 uitkeringen zijn geraamd.

Verschillen

Hoeveel de tegenvaller kost, kon de woordvoerster niet zeggen. Daarvoor is volgens haar juist het onderzoek nodig. Zij wees erop dat de hoogte en de duur van de uitkeringen verschillen, omdat het veelal gaat om inkomensondersteuning aan deels arbeidsongeschikten. Hun uitkering hangt af van de mate waarin ze zijn afgekeurd en de herstelmogelijkheden.

Ook is nog onduidelijk waarom een groter beroep op de WIA wordt gedaan dan verwacht. Daarom wordt onderzocht of bijvoorbeeld mensen met een bepaalde aandoening vaker instromen, of ze uit bepaalde sectoren komen en of er verschillen zijn tussen hoge en lage inkomens.