DEN HAAG - Defence for Children heeft signalen opgevangen dat jongeren die een Halt-straf hebben gekregen om deze reden nogal eens worden afgewezen bij sollicitaties.

Vooral bij instanties die streng screenen, zoals beveiligingsbedrijven, de luchtvaart en de marechaussee, zou dit weleens aan de orde zijn.

Een woordvoerster van de kinderrechtenorganisatie stelde donderdag dat dit in strijd is met de kinderrechten.

Defensie

Het ministerie van Defensie ontkent mensen af te wijzen op grond van een Halt-straf. ''Wij werken juist heel graag mee aan het bieden van een betere toekomst aan jongeren'', aldus een woordvoerder van Defensie.

Jongeren die zijn opgepakt voor bijvoorbeeld vernieling of diefstal, kunnen via een Halt-bureau een alternatieve straf krijgen, zoals papierprikken of schoonmaken.

De Halt-regeling houdt in dat zij verder niet in aanraking komen met justitie en dus ook geen strafblad hebben.

Geregistreerd

Volgens Halt Nederland komt het heel vaak voor dat jongeren met een Halt-regeling toch geregistreerd staan bij de politie.

''Wij krijgen hier nogal eens jongeren binnen die op hun Halt-straf zijn aangesproken tijdens een sollicitatie'', zei een woordvoerster van Halt Nederland.

Tweede kans

Halt pleit er al langer voor om dergelijke informatie uit de politiedossiers te laten. ''De jongeren hebben recht op een tweede kans. Dat is juist het idee achter de Halt-straf'', zei ook de woordvoerster van Defence for Children.

De zegsvrouw van Halt lichtte toe dat deze gegevens na zeven jaar automatisch uit de politiedossiers verdwijnen.

Het ministerie van Defensie stelt dat een Halt-vermelding wel in een sollicitatieprocedure ter sprake kan komen. Maar het afwijzen van sollicitanten vanwege zo'n vermelding is nooit aan de orde geweest, aldus de zegsman.