LEIDEN - Jongeren die voor een licht vergrijp een Halt-straf kregen, hebben kans dat zij om deze reden bot vangen bij een sollicitatie bij bijvoorbeeld de luchtvaart of de marechaussee.

''Dit is in strijd met de rechten van minderjarigen.'' Een woordvoerster van Defence for Children bevestigde donderdag een artikel hierover in het AD.

Jongeren die zijn opgepakt voor bijvoorbeeld vernieling of diefstal, kunnen via een Halt-bureau een alternatieve straf krijgen, zoals papierprikken of schoonmaken.

De Halt-regeling houdt in dat zij verder niet in aanraking komen met justitie en dus ook geen strafblad opbouwen.

Politieregister

De Halt-straf wordt echter wel in de politieregisters opgenomen. Defence for Children merkt net als Halt Nederland dat jongeren die solliciteren bij bedrijven die streng screenen, daar vaak op worden afgerekend.

''Ten onrechte, want deze jongeren hebben recht op een tweede kans. Dat is juist het idee achter de Halt-straf'', aldus de woordvoerster.

Onacceptabel

SP-Kamerlid Krista van Velzen vindt het 'onacceptabel' dat Defensie jongeren die ooit een Halt-straf hebben gekregen, weigert voor een baan bij de krijgsmacht: "Er zijn duizenden vacatures en er worden miljoenen besteed aan ronkende wervingscampagnes. Tegelijkertijd weigert Defensie mensen aan te nemen die jaren geleden te vroeg vuurwerk hebben afgestoken. Dit is niet alleen geldverspilling, Defensie ontneemt zo ook mensen de kans die baan te kiezen die ze graag zouden willen. En dat vanwege een jeugdzonde.''

De PvdA heeft inmiddels vragen gesteld aan het kabinet. Uit de vragen blijkt dat ook deze partij onaangenaam verrast is.