AMSTERDAM - McDonald's had een medewerkster niet mogen ontslaan om een plakje kaas. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden maandag bepaald. De medewerkster was op staande voet ontslagen omdat zij aan een collega een plakje kaas op een hamburger had gegeven.

Hierdoor was volgens McDonald's geen sprake meer van een hamburger, maar van een cheeseburger. Een cheeseburger is echter duurder, en daarvoor was niet betaald.

McDonald's stelde dat het weggeven van het plakje kaas in strijd is met de huisregels van het bedrijf, waarin staat dat het verboden is producten weg te geven aan familie, vrienden en collega's.

De kantonrechter in Leeuwarden oordeelt echter dat ontslag een te zware maatregel is. Het initiatief van het weggeven van het plakje kaas kwam niet van de medewerkster, maar van de collega.

Verklaring

Tegen die collega heeft McDonald's echter geen maatregelen genomen. Het bedrijf heeft hiervoor in de ogen van de rechter ook geen goede verklaring kunnen geven.

De fastfoodonderneming heeft daarbij de medewerkster geen mogelijkheid gegeven een toelichting te geven op haar handelen. De rechter vindt dan ook dat McDonald's met twee maten meet, aangezien deze werkneemster wel en haar collega niet moest vertrekken.

Waarschuwing

"Bovendien gaat het hier slechts om een plakje kaas", aldus de rechter. McDonald's had volgens de rechter met een veel minder zware maatregel kunnen komen, bijvoorbeeld een schriftelijke waarschuwing.

Door de uitspraak van de kantonrechter moet McDonald's de medewerkster alsnog het salaris over de resterende duur van haar contract, vijf maanden, betalen.