NIEUWEGEIN - De economische neergang heeft er ook bij makelaars hard ingehakt. Sinds het uitbreken van de financiële crisis in het najaar van 2008 hebben 139 kantoren van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hun deuren moeten sluiten. Dat zei de NVM donderdag.

Door de sluitingen hebben 2350 werknemers hun baan verloren. Dat is 18 procent van het personeelsbestand in de makelaardij, schat de NVM.

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker krijgen makelaars het dit jaar ook nog zwaar. Het aantal transacties op de woningmarkt is in drie jaar tijd bijna gehalveerd.

De makelaardij is nog niet zo sterk ingekrompen. Hukker sprak van een 'stille correctie' die er nog aan zit te komen. "Er zullen meer kantoren omvallen. De sanering is nog niet afgerond'', zo zei hij.

De NVM, de grootste makelaarsorganisatie in Nederland, telt nog 4250 leden. Bij de vereniging zijn zo'n 2600 kantoren aangesloten.

Prijs

De makelaarsorganisatie maakte donderdag bekend dat de huizenmarkt weer wat opkrabbelt. In het vierde kwartaal steeg het aantal verkooptransacties met bijna 5 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. De prijs van een gemiddelde koopwoning nam met 0,4 procent toe tot 228.000 euro. Sinds de financiële crisis is de huizenprijs gemiddeld met 5,6 procent gedaald.

Hukker verwacht dat het 'nog jaren' gaat duren voordat het aantal transacties weer het hoogtepunt van 2006 bereikt. Dat heeft te maken met de economische onzekerheid bij veel consumenten.

In het tweede kwartaal van 2006 werden 215.000 transacties gesloten op jaarbasis. Vorig jaar waren dat er 125.000.