AMSTERDAM – Werknemers zouden hun baas veel vaker moet zeggen wat zij van hem vinden, want dit is goed voor de gezondheid. Dat stelt psychologe Emma Donaldson-Feilder na onderzoek.

De relatie tussen managers en hun werknemers geldt op de werkvloer als grootste bron van stress, maar dit kan gemakkelijk verholpen worden. Werknemers die hun baas namelijk geregeld vertellen wat ze van hem denken, zouden al gelukkiger, gezonder en minder gestrest zijn.

Dat concluderen Emma Donaldson-Feilder en haar onderzoeksteam, verbonden aan de stichting Affinity Health At Work, nadat zij 150 managers en 500 werknemers over dit onderwerp aan de tand voelden.

Hieruit kwam naar voren dat managers die feedback ontvangen vaker hun leiderschapsstijl veranderen en effectiever gevonden worden. Andersom geldt hetzelfde: bazen die nooit kritiek krijgen, passen hun manier van leidinggeven veel minder snel aan.

“Zonder het voorhouden van de spiegel ziet een leidinggevende soms simpelweg niet hoe ze overkomen”, zegt Donaldson-Feilder tegen de Britse krant The Telegraph. “En als ze dan al denken dat ze goed genoeg zijn, waarom zouden ze dan veranderen?”

Stress

Over de gevaren van stress is de onderzoekster duidelijk. Het kan op verschillende manieren tot uiting komen, zegt ze, zowel psychologisch als fysiek en cognitief.

"Het is een significante factor in ziekteverzuim en het zet de achterblijvers die de zaak draaiende moeten houden onder grote druk", vertelt ze. "Hierdoor ontstaat een negatieve spiraal rondom deze vervelende stress en uiteindelijk betalen individuele werknemers en het bedrijf hiervoor de prijs." 

Gids

Donaldson-Feilder en haar collega’s werken momenteel aan een gids over dit onderwerp, die onder meer een vragenlijst gaat bevatten aan de hand waarvan managers beoordeeld kunnen worden.

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepresenteerd op de British Psychological Society's occupational psychology conferentie in Brighton, Groot-Brittannië.