LONDEN - Een Nederlands-Brits stel gaat het café van het piepkleine Schotse eiland Canna runnen. Het koppel werd geselecteerd door de eigenaar van het eiland, de National Trust for Schotland (NTS), dat het eiland met 21 inwoners in 1981 erfde.

Dat berichtte de Britse BBC dinsdag.

Toen het 7 bij 1,5 kilometer metende eiland enkele jaren geleden nog vijftien inwoners telde, begon de NTS een wereldwijde speurtocht naar nieuwe inwoners. Er kwamen vierhonderd reacties uit onder meer India en Zweden, maar zes Britten werden de gelukkigen, onder wie twee kinderen.

Restaurantervaring

De in Nederland geboren Aart Lastdrager en de Britse Amanda McFadden wisten met hun restaurantervaring de eigenaar en eilandbewoners te overtuigen. Hun 'positieve en realistische kijk op het leven in een kleine gemeenschap' gaf mede de doorslag.

De NTS en de eilandbewoners hopen dat de twee bezoekers trekken naar het West-Schotse eilandje, dat vooral populair is bij vogels.

Winkel

Het stel wilde rust en ruimte, wat op Canna wel te vinden is. Er is geen winkel en een agent brengt twee keer per jaar een routinebezoekje.

De huisarts houdt maandelijks telefonisch consult en mobiele telefoons hebben er geen bereik. Wel zijn er vaste telefoonverbindingen en breedband internet.