AMSTERDAM - Politieagenten met een hanenkam mogen ook gewoon op straat werken. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald, meldt de Nederlandse Politiebond.

Een agent van het korps Rotterdam-Rijnmond had de zaak in 2006 aangespannen. Hij was met een hanenkam op zijn werk verschenen.

Vanwege zijn 'rechts-extremistische' uitstraling mocht hij alleen nog maar kantoorwerk doen.

Door de agent tot het bureau te verplichten wordt hij volgens de raad in zijn grondrechten beperkt. Het korps zou de onaantastbaarheid van het lichaam niet hebben gerespecteerd, want de agent kan het kapsel niet alleen onder werktijd anders modelleren.

Piercing

Een vergelijking met een eerdere zaak, waarin een agent werd gedwongen geen piercing tijdens werktijd te dragen, gaat volgens de raad niet op. De piercing kan buiten werktijd namelijk gemakkelijk weer worden ingebracht.

De relatief kleine hanenkam is volgens de raad niet in strijd met de eisen van representativiteit. De politiebond zegt blij te zijn met de uitspraak, maar waarschuwt dat dit niet betekent dat agenten met elk kapsel op hun werk kunnen verschijnen. Wel betekent het oordeel van de raad dat werkgevers voorzichtig moeten zijn als ze zich bemoeien met het uiterlijk van hun personeel.

De agent werkt inmiddels niet meer bij de politie. Het AD schrijft dat de Zeeuw tegenwoordig werkt als beveiliger, zonder hanenkam. Hij zette de zaak toch door. "Het gaat mij ook om mijn ex-collega's", legt de man uit.