DEN HAAG - Journalist Jeroen Smit krijgt de Machiavelliprijs 2009 voor de manier waarop hij met zijn boek De Prooi de oorzaken van de economische crisis voor een breed publiek toegankelijk heeft gemaakt.

Dat deed hij aan de hand van de lotgevallen van ABN Amro.

De prijs, die jaarlijks wordt toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie, wordt 9 februari uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli.

Het is de 21ste keer dat de prijs, een beeldje, wordt uitgereikt. Dat meldde een woordvoerster van de stichting maandag.

Bijzondere prestatie

"Het afgelopen jaar werd politiek en publicitair beheerst door de economische crisis. Daarom heeft de jury besloten dat de Machiavelliprijs dit jaar moet worden uitgereikt aan iemand die op dit vlak een bijzondere prestatie heeft geleverd'', staat er in het juryrapport.

"Met zijn boek De Prooi maakt hij precies duidelijk hoe kon gebeuren wat is gebeurd. Dat Smit ervoor kiest om in het twittertijdperk een doorwrocht boek te schrijven, vereist moed, doorzettingsvermogen en uitzonderlijk journalistiek vakmanschap'', aldus de jury.