HOOFDDORP - De echtgenotes van werknemers bij Rockstar San Diego, de ontwikkelstudio achter Midnight Club, hebben een open brief geschreven over de abominabele werkomstandigheden bij deze ontwikkelaar.

Volgens de open brief zou het de gewoonte zijn dat de werknemers zes dagen per week werken en ongeveer elf uur per dag.

Beloftes voor bonussen en premies bij goed beoordeelde spellen blijven onduidelijk en kunnen om welke reden dan ook plotseling verlaagd worden.

Daardoor zou de medische en psychische toestand van de werknemers achteruit gaan.

Onrealistische deadlines

Volgens de brief is het moeilijk om vrij te vragen om bijvoorbeeld naar de dokter te gaan. Er zouden al een aantal depressieve werknemers bij Rockstar San Diego rondlopen en tenminste één met suïcidale neigingen.

Op het laatste momenten zouden er onrealistische deadlines worden opgelegd en er zou ook geen uitzicht zijn op rustigere periodes.

Bovendien zou de salarisstijging van de werknemers niet meegegaan zijn met de inflatie, waardoor de economische situatie van het personeel feitelijk omlaag gaat.

Buiten de extreme werktijden en slechte beloning die de werknemers zouden ontvangen, hangt er volgens de echtgenotes bovendien een kille sfeer binnen het bedrijf, waarbij de werknemers haast niet meer als volwaardige mensen worden behandeld.

Organisatorische rotzooi

In de reacties op het artikel bevestigen diverse anonieme werknemers van Rockstar San Diego dat de situatie die in de brief geschetst wordt correct is. Bovendien valt in de reacties te lezen dat het organisatorisch ook een rotzooi is bij de ontwikkelaar.

Zo zou het goed functionerende team van Midnight Club: Los Angeles uit elkaar zijn gerukt en worden hele Rockstar-teams uit andere werelddelen zonder duidelijk aanwijsbare reden ingevlogen om de San Diego-studio 'bij te staan'.

Rockstar San Diego staat vooral bekend om de raceserie Midnight Club. Ook is het verantwoordelijk voor de game Table Tennis. Momenteel is de ontwikkelaar bezig met Red Dead Redemption, een cowboyavontuur dat wij op de tweede plek van onze meestbelovende games voor 2010 hebben staan.