AMSTERDAM – Hoewel sommige studenten naast hun studie zullen moeten werken om deze te kunnen bekostigen, blijkt zo’n parttimebaan niet het beste voor de resultaten. Ruim een kwart (27 procent) geeft althans toe vanwege een bijbaantje geregeld lessen te missen.

De absentie compenseren door het opdoen van relevante werkervaring, blijkt daarnaast zelden het geval: slechts 8 procent geeft aan een bijbaan te hebben die aansluit bij de studie.

Uit de enquête van rekruteer Studentgems, waaraan ruim 1300 studenten deelnamen, bleek verder dat van alle studenten ongeveer 60 procent naast de studie werkt. De meeste baantje worden gevonden in retailbedrijven, restaurants, studentenvakbonden, supermarkten, callcentres of catering.

Katers

Door de bank genomen mist de gemiddelde studenten zo’n 20 procent van de lessen, waarbij naast bijbaantjes ook katers als reden voor de afwezigheid opgegeven worden. Een derde is van mening dat de absentie een nadelig effect heeft op de studieresultaten.

Een van de eigenaren van Studentgems zoekt de oplossing in andersoortige bijbanen. “Bedrijven zijn altijd op zoek naar getalenteerde mensen”, zegt Sue Harrison tegen het Britse HR Magazine. “En ze zijn bereid mogelijkheden te creëren waarbij studenten eenmalige klussen of kortdurende projecten kunnen doen. Hiermee verdienen ze ook geld, maar zijn ze wel flexibel waardoor ze minder lessen hoeven te missen.”

Recessietijd

Bovendien is het geen eenrichtingsverkeer, meent Harrison. “Bedrijven hebben ook baat bij slimme, enthousiaste studenten die over de nieuwste kennis beschikken,” meent ze. “Bovendien koste ze meer dan hun ervaren equivalenten. Dat moet me name in recessietijd een fijn idee zijn.”