AMSTERDAM - Huisartsen houden zich beter aan richtlijnen naarmate die minder tijd kosten. Ook zijn huisartsen meer tevreden over hoeveel tijd ze hebben als ze zich minder strak aan richtlijnen houden. Dat concludeert onderzoeksinstituut Nivel.

Bij tijdrovende richtlijnen gaat het vaak om het controleren van chronisch zieke patiënten. Volgens de richtlijnen moeten die vier keer per jaar op gesprek komen, wat veel tijd kost. Een richtlijn die het afschaffen van de pilcontrole behelst werd het snelst nageleefd.

Een manier om artsen zich beter aan tijdrovende richtlijnen te laten houden, is hen daarvoor beter te belonen. "Dat is natuurlijk een oplossing die de vakbonden graag zien, maar het is zeer de vraag of hier geld voor beschikbaar is", legt onderzoeker Dinny de Bakker uit.

Trouwer

Een andere manier om artsen zich trouwer aan richtlijnen te laten houden, is zorgen dat ze meer tijd hebben. "Bij het controleren van diabetici worden nu praktijkondersteuners ingezet. Dat zijn meestal verpleegkundigen. Daardoor wordt de richtlijn dat diabetici regelmatig worden gecontroleerd nageleefd zonder dat het de arts veel tijd kost."