AMSTERDAM – Het was een van de overblijfselen uit de tijd dat Frankrijk er de scepter zwaaide, maar de extreem lange lunchtijd die tot voorkort normaal was in Gabon behoort nu toch echt tot het verleden.

De regering in Gabon vindt namelijk dat er harder gewerkt moet worden en dat tegelijkertijd meer tijd over moet blijven om met de familie door te brengen. Het resultaat: de drie uur durende lunch voor werknemers is drastisch ingekort en duurt nu nog maar een half uurtje.

Bijkomend voordeel is volgens de regering dat de arbeiders nu niet meer zo moe terugkomen van hun middagpauze, aldus de BBC woensdag.

Nieuw rooster

Met het nieuwe rooster beginnen werknemers in het Afrikaanse land weliswaar dertig minuten eerder (om 7.30 in plaats van om 8.00), maar ze mogen om 15.30 alweer naar huis (voorheen werkte men er tot 18.00).

Hoewel een correspondent van de BBC zegt dat de werknemers blij zijn met de verandering, vermoedt hij dat zich aanvankelijk nog wel wat probleempjes zullen voordoen. Mensen in Gabon schijnen namelijk een gewoonte te hebben van te laat komen.