AMSTERDAM – Van alle branches zijn werknemers in de financiële sector het meest bereid hun baan in te ruilen voor iets compleet anders. Ruim een op de drie (36 procent) heeft het eigen werkgebied niet heel hoog in het vaandel.

Uitgeverijen en de zakelijke dienstverlening nemen met respectievelijk 31 en 27 procent de tweede en derde plaats in. Medewerkers in de branche FMCG (Fast Moving Consumer Goods) of de voedselsector zijn het meest tevreden: slechts 8,1 procent gaf aan niet per sé in de eigen branche werkzaam te willen zijn.

Dat is gebleken uit een rondvraag van uitzendbureau Cobben & Van Tulder BV, waarvoor 2500 sollicitanten ondervraagd zijn.

Verklaren

Het bemiddelingsbureau doet ook een poging de resultaten te verklaren. Uit eerder onderzoek zou onder meer gebleken zijn dat doorgroeimogelijkheden en bedrijfscultuur belangrijke drijfveren zijn om van baan te veranderen. Belangrijker nog dan salaris of bonus. De financiële dienstverlening zou op deze vlakken dan ook tekortschieten, zo luidt de logica.

Baanzekerheid en salarisontwikkelingen, belangrijke ‘dissatisfiers’ in het werk en bij financiële dienstverleners van oudsher goed verzorgd, lijken in deze branche bovendien te verdwijnen.

"Na de vrije val die ABN AMRO dit jaar op de lijst van Intermediair, blijkt nu opnieuw dat financiële dienstverleners hun populariteit als werkgever aan het verliezen zijn. Blijkbaar zijn veel mensen die er werken zelf de ‘graaicultuur’ ook zat. Opmerkelijk hoog scoort fastmoving/food, dat gezien wordt als een stabiele, professionele branche” aldus Michiel Cobben.