AMSTERDAM – Jong zijn en werkloos blijkt een deprimerende combinatie. Telefonisch onderzoek van de Britse jongerenorganisatie Prince’s Trust wijst althans uit dat het niet hebben van een baan op jonge leeftijd verstrekkende gevolgen kan hebben.

Zo geeft een op de drie jonge werklozen aan last gehad te hebben van suïcidale gedachten. Nog eens een derde voelt zich vaak of altijd depressief. Bijna de helft van de jeugdige werklozen klaagt bovendien over een gebrek aan richting in hun leven.

Een op de tien van alle ondervraagden zegt het leven niet de moeite waard te vinden. Onder jongeren die geen opleiding genieten of werk hebben kwam dat antwoord nog vaker voor, aldus de Daily Mail maandag.

Ruzies

Een op de tien geeft toe meer drugs te gebruiken of meer te drinken nu ze werkloos zijn. Ook leidt een leven zonder baan bij een kwart tot meer ruzies binnen de familie.

“Werkloosheid heeft een verwoestend effect op het zelfvertrouwen, de emotionele stabiliteit en het algehele welzijnsgevoel van jonge mensen”, zegt onderzoeker David Blanchflower. “Hoe langer iemand werkloos is, hoe groter de kans wordt op psychologische littekens.”

Prince’s Trust jongerenorganisatie doet de uitspraken na gesprekken met 2000 jonge mensen, tussen de 16 en 24 jaar.