PEKING - De vooraanstaande Chinese journaliste Hu Shuli (56) is benoemd tot hoofdredacteur van het Chinese blad News Magazine. Dat heeft de uitgever van het blad, het door de staat gesteunde Instituut voor Hervorming en Ontwikkeling, donderdag laten weten.

De gezaghebbende Amerikaanse krant The Wall Street Journal riep Hu in 2006 uit tot een van de tien Aziatische vrouwen "op wie moet worden gelet''. De Financial Times had haar een jaar eerder al uitgeroepen tot machtigste commentator in China.

Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Magazine plaatste haar vorig jaar op de lijst van honderd belangrijkste intellectuelen in de wereld.

Censuur

Hu vertrok vorige maand als hoofdredacteur van het blad Cajing, waarin zij naam maakte door de manier waarop zij ondanks de censuur van de Communistische Partij aandacht wist te besteden aan voor de regering controversiële zaken.

Haar ontslag leidde tot veel speculaties dat de regering in Peking de directie van Cajing onder druk had gezet om haar en haar medewerkers tot een voor de regering positievere toon te dwingen. Sinds haar vertrek hebben ongeveer tweehonderd redacteuren hun baan bij Cajing opgezegd.

Een van de vroegere Cajingmedewerkers gaat voor Hu's nieuwe blad werken als plaatsvervangend hoofdredacteur.