LONDEN - De Britse zakenkrant Financial Times noemt mediatycoon John de Mol als een van de vijftig mensen die het afgelopen decennium vorm gaven.

De Mol veroverde als enige Nederlander een plekje in het overzicht van meest invloedrijken met zijn format voor Big Brother. De krant publiceerde de lijst dinsdag op zijn website.

"In een decennium dat begon met de verwoestende aanslagen van 11 september en eindigde met het overleven van een wereldwijde economische crisis, vormen de mensen die de afgelopen tien jaar inkleurden een nogal diverse groep. Niet iedereen is een held, sommigen zijn boeven en de meesten zitten daar ergens tussen in'', aldus de krant.

"Dergelijke lijsten zijn altijd subjectief en arbitrair, maar we hebben gepoogd individuen die een grote invloed hadden op de wereld of hun eigen regio - positief of negatief - samen te brengen.''

De Financial Times koos daarbij mensen uit vier categoriën; politiek, bedrijfsleven, economie en cultuur.

Succes

De krant omschrijft De Mol als de 'grote vader van het succes'. "Hij gaf de planeet Big Brother en dat programma gaf de tv een heel nieuw genre dat zenders over de hele wereld domineerde de afgelopen tien jaar.''

De samenstellers van de lijst prijzen de tv-producent ook om zijn pionierswerk op het gebied van internet-streaming en uitzendtechnieken.

Op de lijst staan verder onder anderen Mahmoud Ahmadinejad (president Iran), Osama bin Laden (leider al-Qaeda), Al Gore (klimaatactivist), Barack Obama (president Verenigde Staten), Jean-Claude Trichet (president Europese Centrale Bank), Richard Dawkins (bioloog), Damien Hirst (kunstenaar), Jay Z en Beyoncé (muziekkoppel), JK Rowling (Harry Potter-schrijfster), Oprah Winfrey (mediatycoon), Tiger Woods (golfer), Mark Zuckerberg (oprichter Facebook).