'Relatiegeluk schuilt in huishouden'

AMSTERDAM – Vergeet relatietherapeuten, knuffeltherapieën en scheidingsadvocaten: de sleutel tot een lang en gelukkig huwelijk zit ‘m in het huishouden.

Samen zorgdragen voor taken in het huis en de opvoeding van de kinderen zou een huwelijk het langst gelukkig houden. Dat beweren Canadese onderzoekers, verbonden aan de University of Western Ontario, nadat zij ruim 50.000 mensen aan de tand voelden over hun leefomstandigheden.

De manier waarop de ondervraagden het huishouden hadden ingedeeld werd door het onderzoekteam vervolgens gekoppeld aan een geluksschaal.

Huishouden

Hieruit kwam naar voren dat de traditionele rolverdeling, waarbij de man werkt en de vrouw het huishouden en de kinderen verzorgt, de kwaliteit van het huwelijk niet ten goede komt. De man zou zich als kostwinner teveel onder druk gezet voelen en de vrouw zou juist te weinig voldoening halen uit haar rol als huisvrouw.

Bovendien zouden vrouwen zonder inkomen zich kwetsbaarder voelen en gemiddeld genomen banger zijn alleen achter te blijven. Of dit het resultaat is van een scheiding of het overlijden van de partner, maakt daarbij niet uit.

Samen

De grootste geluksvogels blijken stellen met oudere kinderen, waarbij beide partners voor inkomen zorgen en die zich samen met het huishouden bemoeien. Een ietwat ongelijke verdeling hierin, waarbij de één bijvoorbeeld 60 procent van de huiselijke taakjes voor rekening neemt, zou al nadelig effect hebben op het relatiegeluk.

De onderzoekers grijpen onmiddellijk de gelegenheid om het belang van gelijke kansen op de arbeidsmarkt en goede kinderopvang te onderstrepen, omdat deze factoren het levensgeluk direct blijken te beïnvloeden.

Belangrijk

Frank Furedi, professor in de sociologie en niet betrokken bij het onderzoek, onderschrijft de bevindingen van zijn Canadese collega’s.

“Het onderzoek toont aan hoe belangrijk het is dat beide partijen iets in hun leven hebben waar ze voldoening en onafhankelijkheid uithalen”, zegt hij tegen de Daily Mail. “En als ze dergelijke zaken nu ook nog samen doen, zoals de opvoeding van de kinderen of het huishouden, communiceren ze beter, creëren ze intimiteit en vertrouwen en vergroten zij de emotionele warmte in de relatie.”

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie